Ez a példaoldal a mintakódtól minimálisan eltér, de ennek csupán formázási jelentősége van, a lényeg nem változott.
Curry-s zöldségek
Adag:

Hozzávalók

Étel kategória: Zöldségek
Konyha típusa: Indiai
Recept szerzője:

Curry-s zöldségek

Főzési idő: 20 perc

Recept leírása

Curry [kári] névvel illetik összefoglalóan azokat a döntően az indiai szubkontinenshez (India, Pakisztán, Malajzia) és Thaiföldhöz köthető fogásokat, amelyek zöldségekkel, halakkal vagy húsokkal készülnek úgy, hogy azok fontos alkotóelemét jelenti egy fűszeres mártás. Maga a szó a tamil kariból ered, ami szó szerint mártást, szószt jelent.

A thai konyha alapvetően indiai, kínai és európai hatások ötvözetét viseli magán, a legfontosabb élelmiszer itt a rizs – az étkezésre használt ’kinkhao’ kifejezés is szó szerint annyit jelent: rizsevés. A rizshez pedig sokféle fogás társulhat, és igen kedveltek a fűszeres mártással készített zöldségeket gazdagon tartalmazó ételek, amelyeket a nyugati kultúrában curryként, a helyi szóhasználatban gaengként ismernek. Ezek a fogások a mi fogalmaink szerint a sűrű levesektől a mártásos ételekig terjednek.

Elkészítés lépései

  1. 1. lépés: Távolítsa el a bab száraz végeit és vágja ketté. Tegye a babot 2 percre forrásban lévő vízbe. Ezután hűtse le hideg vízzel.
  2. 2. lépés: Hámozzuk meg a burgonyát és a hagymát. Kockázza fel a burgonyát, a hagymát pedig vágjuk nagyobb szálakra. Törje össze a foghagymát, tisztítsa meg, és vágja ne túl apróra. A koktélparadicsomokat vágja ketté.
  3. 3. lépés: Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Földimogyoró olajban 3 percen keresztül pirítsa a burgonyát a felhevült serpenyőben, hogy aranybarna színt kapjon és közben folyamatosan kavargassa. Sózza meg és vegye le a tűzről.
  4. 4. lépés: Tegye a serpenyőbe a hagymát, keverje meg, majd rakja pirulni 180 fokos sütőbe, 5 percre.
  5. 5. lépés: Dinsztelje serpenyőben a fűszereket (curry, kurkuma, kömény, mustármag) 10 másodpercig, közepes lángon. Adja hozzá a kókusztejet, a curry sűrítményt és a paradicsomsűrítményt, ezután forralja fel, majd főzze további 2 percig, közepes lángon és időnként keverje meg habverővel.
  6. 6. lépés: Tegye a serpenyőbe a hagymát, a burgonyát, a babot és a fokhagymát, keverje össze és süsse közepes lángon, 2 percig.